• Wpisów: 254
  • Średnio co: 9 dni
  • Ostatni wpis: 2 lata temu, 22:48
  • Licznik odwiedzin: 164 555 / 2298 dni
 
anjablog
 
*Dawno mnie nie było, dawno też nie było żadnych przepisów, a troszkę się tego nazbierało*
No to zaczynamy nadrabiać zaległości:
NA PIERWSZY OGIEŃ IDĄ SAŁATKI, dwa sprawdzone przepisy ;)

*1) ŻMIJKOWA SAŁATKA*
Bardzo smaczna, a dodatkowo fajnie prezentuje się na talerzu :)
2.JPG

- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- puszka tuńczyka
- 2-3 jajka
- serek topiony (100g)
- groszek z puszki
- majonez
- sól
- pieprz
- ogórek konserwowy
- 2 ziarenka pieprzu
- kawałeczek surowej marchewki
1.JPG

Serek topiony wkładamy na godzinę do zamrażarki. Następnie ścieramy go na tarce o dużych oczkach.

Ziemniaki i marchewki obieramy i gotujemy, studzimy.

Gdy będą już wystudzone, trzemy je również na tarce o dużych oczkach.

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w małą kosteczkę.

Do miski wrzucamy wszystkie powyższe składniki,groszek, tuńczyka, dodajemy kilka łyżek majonezu, przyprawiamy do smaku.

Układamy na talerzu w formie wężowatej ;)
Nakładamy cienką warstwę majonezu.

Ogórka cieniutko kroimy i układamy na żmijce w roli łusek.

Z czarnego pieprzu robimy oczka, a z surowej marchewki języczek.

*2) SAŁATKA GYROS*
1.JPG

*SKŁADNIKI:*
- kapusta pekińska
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- przyprawa gyros
- 2 czerwone cebule
- ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- ketchup pikantny
- majonez
SOS (składniki):
- duży jogurt naturalny
- 2 pęczki kopru
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz

Mięso usmażyć w przyprawie gyros.
Układać warstwami:
1/2 kapusty, mięso, cebulę (w kostkę), ogórki konserwowe ( w kostkę), kukurydzę, polać wszystko warstwą ketchupu i rozsmarować, następnie odcedzoną fasolę, warstwę majonezu, na koniec reszta kapusty.
Podawać z sosem.
_________________________________________________
*DESER*

*3) Ciepłe lody???????*
2.JPG

*NIE to nie to!!!*
*MUFFINY z BORÓWKAMI* :)
DSC_0226.JPG

*SKŁADNIKI:*
- 120g masła
- 4.5 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 140g mąki
- szczypta soli
- 2-3 garście borówek
- kilka łyżeczek konfitury ( np truskawkowej)
- 100g polewy czekoladowej
- kolorowa posypka
- wafelki do lodów
DSC_0217.JPG

Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy jajka i ponownie miksujemy.

Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy maślanej. Mieszamy tylko do połączenia składników. Wsypujemy borowki i delikatnie łączymy je z ciastem (łyżką).

Nakładamy łyżeczkę masy do wafelka, następnie na ciasto nakładamy płaską łyżeczkę konfitury i przykrywamy ponownie ciastem. Ważne jest, by ciasto nie sięgało wyżej jak do 2/3 wysokości wafelka.

Pieczemy  w temp 180 st około 15-20 minut.

Studzimy.

Dekorujemy polewą i kolorową posypką.
DSC_0223.JPG

*SMACZNEGO* :)

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego
Wikistrony: